Hur du får snygga och vita tänder

Det finns mycket man kan göra för att ha ett bländande vitt leende. Till att börja med så finns det vissa saker som missfärgar tänderna och som man kanske vill hålla tillbaka lite på. Samtidigt så är det helt normalt med mörkare tänder vartefter man blir äldre. Allt detta gör att de flesta aktivt måste göra något för att tänderna ska vara vita och fina.

De matvaror och ämnen som vanligtvis gör att tänderna gulnar är koffein och nikotin, men också rött vin och starka kryddor kan spela en roll. Blåbär och rödbetor, andra matvaror med starka färger, kan också bidra till att tänderna förändrar färg. Har man problem med missfärgade tänder så kan det därför vara bäst att undvika dessa saker, eller i alla fall dra ner på dem.

God munhygien är något som verkligen gör stor skillnad. Genom att välja en bra tandkräm och se till att komma åt överallt så är grunden för vita tänder lagd. Men det brukar ändå vara nödvändigt att då och då gå lite djupare och bleka tänderna.

Blekning av tänderna kan antingen göras hemma eller på en tandklinik. Ett vanligt sätt är att man gör avtryck av tandraderna som sedan formas till en skena. Sedan läggs ett blekningsgel på tänderna som hålls på plats av skenorna. Detta får sitta kvar en viss tid, och måste ofta upprepas flera gånger innan man uppnått den nyans som är bäst. Man kan antingen göra detta själv hemma, det finns kit att köpa som innehåller allt som behövs, eller så kan man gå till en klinik.

Ett annat sätt är genom att lägga blekningsgelet på tänderna och sedan rikta en lampa med ljus eller värme mot tandraderna. Det här är något som man gör på en tandklinik. Ljus och värme snabbar på processen och tänderna bleks tillräckligt på ett besök, möjligen två. Om det bara handlar om några fläckar så kan man applicera blekningsgelet direkt på tänderna där det behövs med något som ser ut som en liten penna och får plats i handväskan.

Det är alltså inte svårt att ha fina, vita tänder, vare sig man gör det hemma eller hos tandkliniken. Efter en blekning kan det vara bäst att vara lite försiktig med de ämnen som kan missfärga tänderna, men det är väl värt ansträngningen. Man behöver aldrig skämmas för sitt leende när tänderna är vita och snygga.