Därför får du missfärgade tänder

Ålder: Det finns ett direkt samband mellan tandfärg och ålder. Under livet blir tänderna mörkare på grund av slitage och fläckar som byggs upp av färgämnen från kosten. För tonåringar får tandblekning ofta omedelbara och goda resultat. I tjugoårsåldern och senare när tänderna har fått en något gulare ton kan tandblekning kräva lite intensivare behandling. I femtioårsåldern har tänderna absorberat så svåra missfärgningar att det kan vara mycket svårt (men inte omöjligt) att få bort dem.

Matvanor: Regelbunden konsumtion av rött vin, te, kaffe, läsk samt vissa frukter och grönsaker orsakar betydande missfärgning efter en tid. Dessutom bidrar sura livsmedel som citrusfrukter och ättika till erosion av tandemaljen. Resultatet är att emaljytan blir tunnare och det mer gulfärgade dentinet under blir synligt.

Cigaretter och snus: Användandet av tobaksprodukter med nikotin kan leda till bruna fläckar på tänderna.

Dålig tandhygien: Otillräcklig tandborstning och att inte använda tandtråd för att ta bort plack och ämnen som skapar fläckar (till exempel kaffe och tobak), kan bidra till missfärgning av tänderna.

Tandskador: Fall och andra skador kan leda till sprickor i tänderna, där det samlas stora mängder ämnen som missfärgar tänderna.

Gener: Alla föds med olika naturlig tandfärg, som sträcker sig från gul/brunaktig till grå/grönaktig. Gul/brun tandfärg är i allmänhet mer mottaglig för blekning och ger oftare bättre resultat.

Sjukdomar: Det finns flera sjukdomar som påverkar emaljen (den hårda ytan på tanden) och dentinet (materialet under emaljen), vilket kan orsaka missfärgningar på tänderna. Dessutom kan behandlingen av några sjukdomar påverka färgen på tänderna, till exempel strål- och cellgiftsbehandling. Även vissa infektioner hos gravida kvinnor kan påverka utvecklingen av emalj hos barnet och orsaka missfärgningar av tänderna.

Mediciner: Vissa mediciner som ges till barn som fortfarande utvecklar tänder kan orsaka missfärgningar. Vissa munskölj som innehåller till exempel klorhexidin kan ge fläckar på tänderna. Även mediciner som antihistaminer och antipsykotika kan orsaka missfärgningar.

Miljö: För stort intag av fluor, antingen på grund av miljön (till exempel naturligt höga fluorhalter i vattnet) eller överdriven användning av munskölj, tandkräm och kosttillskott kan bidra till att tänderna blir missfärgade.